Saint Covoux | De hoeve

De hoeve waarin de communeroedel woont, staat op een grote open plek in een gemengd bos, omringd door een onregelmatig in elkaar gezet houten hek. Het huis is op sommige plaatsen een beetje scheefgezakt en deels met klimop begroeid. Op het dak liggen dakpannen. Onder de dakgoten nestelen heel vaak zwaluwen. Naast de ramen, op alle verdiepingen, hangen lavendelkleurige luiken en de voordeur is groen. Op het dak staat een smeedijzeren windwijzer in de vorm van een vos.

Samen met een hoge, houten schuur omrandt de hoeve een erf, waarop in het midden een kastanjeboom staat. Het erf is geplaveid met basaltkeien. Naast de voordeur staat een bankje en er hangt een buitenlamp aan de muur. Op het erf staat een boomstronk, die als hakblok fungeert. Aan de achterkant van de hoeve bevindt zich een houten veranda, vanwaar je uitzicht hebt op een uitgestrekt veld vol wilde planten en bloemen. Ook Cats giftuin ligt hier en is omheind door een houten hek met metalen rasters. Je kunt via een deur in de keuken op de veranda komen.


Inhoud

1. Benedenverdieping

_____* Hal
_____* Keuken
_____* Woonkamer
_____* Gang
_____* Werkkamer Radu
_____* Bibliotheek
_____* Atelier Pascal__

2. Bovenverdieping

_____* Overloop
_____*Slaapkamers

3. Kelder

_____* Portaal
_____* Eerste ruimte
_____* Tweede ruimte
_____* Derde ruimte


Benedenverdieping


hoevebeneden

Klik op afbeelding voor vergroting.


Hal

Als je via de voordeur naar binnen gaat kom je in een hal zonder ramen. Het weinige licht dat er is, valt naar binnen door het ruitje in de voordeur. Rechts, direct naast de voordeur, is een toilet. Links aan de muur hangt een ouderwetse kapstok met hoedenplank. Eronder staat een paraplubak.

Net voorbij de kapstok zie je links de deur naar de woonkamer, vrijwel recht daartegenover de trap naar de bovenverdieping. In de nis onder de trap, staat een schoenenrek. Nog wat verderop, aan de linkerkant, is een deur naar een gang die naar Radu’s werkkamer, een bergruimte en de bibliotheek leidt. Om bij die deur te komen passeer je eerst een antieke staande klok. Loop je nog verder, dan kom je helemaal aan het eind van de hal bij de keuken. Rechts van de keukendeur bevindt zich een zware met gekruld ijzer beslagen deur, die naar de kelder leidt.


Keuken

Als je de keuken inloopt, sta je recht tegenover de buitendeur die naar de veranda leidt. Links van de buitendeur is een raam, dat uitkijkt op de veranda. De vloer van de keuken is zwart-wit betegeld. Aan je linkerhand staan een hoekbank, eettafel en stoelen. Rechts een fornuis en een aanrecht met gordijntjes eronder. Tegenover het aanrecht, vlakbij het raam, staat een buffetkast. In het midden van de keuken is een hakblok, met daarboven haken, waar pannen aan hangen.


Woonkamer

De woonkamer is behoorlijk groot en ingericht met veel hout. Als je binnenkomt zie je links een grote eettafel met acht stoelen. Rechts van de deur staat een dressoir. Erboven hangt een abstract schilderij van Pascal. Tegenover de deur is de open haard, met daaromheen stoelen, een salontafel en een bruinleren bank. Aan de muur, vlakbij de haard hangt een dubbelloops jachtgeweer. Op de planken vloer liggen handgeweven wollen kleden.  Links zijn ramen die op het erf uitkijken.


Gang

De gang achter de tweede deur in de entreehal is lang en smal en wordt verlicht door een kaal peertje. Rechts zijn drie deuren, namelijk die van Radu’s werkkamer en twee kamers vol oude meubels, waar ook een piano staat. Helemaal links achterin is een nis, waarin zich de deur naar de bibliotheek bevindt. Later, om de bibliotheek te kunnen uitbreiden, zijn van drie ruimtes twee ruimtes gemaakt.


Werkkamer Radu

De eerste deur rechts, die je tegenkomt wanneer je de gang in loopt vanuit de entree, is de deur van Radu’s werkkamer. De kamer is ingericht met een antiek bureau, een rode sofa, en twee open boekenkasten. Het raam van deze kamer kijkt uit op de veranda. Onder het raam staat.  Het is er altijd rommelig.


Bibliotheek

Helemaal aan het eind van de gang zie je aan de linkerkant een nis. In die nis bevindt zich de deur naar de bibliotheek. De boeken zijn opgeborgen in hoge rekken die zo zijn opgesteld dat je er tussendoor kunt lopen. Een verrijdbare trap maakt het mogelijk de bovenste planken te bereiken. Aan het plafond hangen tl-buizen. Aan de andere kant van de bibliotheek is een deur die naar een klein halletje leidt. In dit halletje vind je een toilet en de deur naar Pascals atelier.


Atelier Pascal

Pascals atelier bevindt zich in het korte deel van de hoeve. Het is er een geweldige bende. Er staan kasten en een draaischijf voor pottenbakken. Op de vloer liggen verfresten.Bovenverdieping


hoeveboven

Klik op afbeelding voor vergroting.


Overloop

Ga je naar boven, dan kom je uit op een lange L-vormige overloop . Direct links bevindt zich een badkamer. Rechts de slaapkamer van Dumi en Mila. Hier maakt de hal een bocht naar links. Aan de linkerkant ligt Radu’s slaapkamer, rechts kom je eerst een logeerkamer (daar slaapt Tamar) tegen en daarna de kamer van Cat.

De kamers van Dumi, Mila en Cat en Tamar kijken uit op het veld aan de achterzijde van de hoeve. Vanuit Radu’s kamer zie je het erf.

Juist voorbij Cats kamer maakt de hal weer een bocht naar links. In dit deel van de hal is een raam dat uitkijkt op het erf. Rechts is de kamer van Veles, daarnaast die van Eris. Nog verderop kom je Pascals kamer tegen en helemaal aan het eind loop je recht tegen Maires voormalige kamer aan, tegenwoordig slaap ik (Lucia) daar. Deze kamer bevindt zich aan de kopse kant van het huis en kijkt aan een kant uit op het erf. Vanuit deze kamers kun je een deel van het veld achter de hoeve zien.


Slaapkamers

 Klik op afbeelding om door te bladeren.


Kelder


hoevekelder

Klik op afbeelding voor vergroting.


Portaal

De kelderdeur (naast de keukendeur) lijkt op een doodgewone houten deur. Als je hem opendoet, zie je pas dat het een kluisdeur is. Erachter ligt een glibberige, natuurstenen trap met een metalen leuning. Onder aan de trap is een portaal. Als je het portaal doorloopt kom je in de eerste kelderruimte. De vloer is zanderig en het ruikt er muf. Er zitten scheuren in de muren en het tocht. Het is constant vijftien graden in de kelder, zowel ’s zomers als in de winter.


Eerste ruimte

In de eerste kelderruimte is aan de linkerkant een grote getraliede cel met daarin een brits. In deze ruimte hangen kandelaars aan de muren. Ook staan er twee zware eikenhouten leunstoelen, met daartussenin een tafel. Schuin tegenover het portaal is een deur die naar de tweede kelder leidt.


Tweede ruimte

Als je de tweede ruimte inkomt, zie je recht tegenover je twee cellen. Een van deze cellen is voor Maire ingericht als slaapkamer. Aan de muur rechts van de deur hangt een zwaar, metalen luik dat kan worden opgetrokken. Erachter is een tunnel die naar het bos leidt. Tegenover het luik, aan de linkerkant is een deur die naar de derde kelderruimte leidt.


Derde ruimte

In deze ruimte, die altijd op slot is, heeft Cat haar heksendomein. In het midden staat een diep waterbassin met een doorsnede van ca. anderhalve meter. Rechts naast de deur staat een altaar, opgebouwd uit drie natuurstenen plateaus.


 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.