Morgain Landgoed

Het Morgain landgoed in Larocce, Frankrijk is het hoofdkwartier van de Morgain erfheksen en is sinds ca. 1550 eigendom van de familie. Het landgoed bestaat uit een uitgestrekte boomgaard, een kruidentuin en een landhuis, en wordt volgens traditie bewoond door de familieoudste. Na het overlijden van de familieoudste wordt het huis betrokken door haar opvolgster: de heks die op dat moment de (familie)oudste is. Toen Carice Morgain, Cat Morgains oma familieoudste was, heeft Cat lange tijd in het landhuis gewoond.

Inhoud

  1. Het landhuis
  2. Kruidentuin en boomgaard
  3. Gewelf
  4. De Tombe

Het landhuis

Het Morgain landhuis is al eeuwenlang in bezit van de familie en telt ruim dertig kamers. Alle belangrijke familiebijeenkomsten vinden hier plaats, zorgvuldig afgeschermd voor de buitenwereld.

In de entreehal bevindt zich een brede marmeren trap, die naar de verdiepingen leidt. In het trapgat hangen schilderijen van alle voorgaande familieoudsten.

Op de benedenverdieping vind je de vertrekken die voor familiebijeenkomsten gebruikt worden, een ruime keuken en de werkkamer en de privévertrekken van de familieoudste. Ook is er een donkere ruimte, waar kruiden zijn opgeborgen en waar een droogkast voor kruiden stat.

Op de eerste verdieping bevindt zich het appartement waar Cat Morgain vroeger woonde, een aantal slaapkamers en een badkamer. De bovenste verdieping wordt voornamelijk gebruikt als berging.


Klik op afbeelding om door te bladeren.


Kruidentuin en boomgaard

De kruidentuin op het landgoed wordt onderhouden door erfheksen van wie de kinderen nog geen 18 jaar oud zijn. Zij gebruiken de tuin om hun kroost kennis bij te brengen over de magische- en geneeskracht van kruiden. Ook de boomgaard speelt hierbij een belangrijke rol.  De kruidentuin is omringd door een muur en een dichte haag van doornige struiken en rododendrons, die ’s winters groen blijven.


Gewelf

Deel van het plafond in het gewelf

Onder het huis bevindt zich een natuurlijk gewelf, een grot vol stalactieten. Vanaf de buitenkant van het huis is dit niet te zien. De ingang van het gewelf ligt verscholen achter een houten schot, dat op het eerste gezicht voor lambrisering kan doorgaan. Het kan middels een speciaal mechaniek opzij worden geschoven.

De ingang van het gewelf bestaat uit een natuurstenen trap. Beneden kun je twee kanten op. Ga je naar rechts dan kom je langs een natuurlijke ruimte van ca. 8 m2, die is afgesloten met een deur. Aan het eind van de gang bevindt zich een zeer hoge dubbele deur die toegang geeft tot het eigenlijke gewelf. In dit gewelf vinden alle gezamenlijke familieriten plaats.

Na het passeren van de dubbele deur kom je uit op een balkon, vanwaar je kunt uitkijken over het gewelf zelf. De doorsnede van de ruimte is ca. 30 meter en ca. 40 meter diep. Je kunt de bodem bereiken via een lange trap, die via de ronde wand omlaag cirkelt. Beneden is een groot waterbassin, waarnaast een hoog natuurstenen altaar met drie plateaus is opgesteld. Verder is er de ingang naar een tweede gewelf, dat kleiner is en lager. De ingang is afgesloten met een gordijn.


De Tombe

De gang naar de Tombe

Ga je na de ingang achter de lambrisering linksaf, in plaats van naar rechts, dan kom je bij de Tombe. Dit is een middeleeuws aandoende gevangenis. De Tombe wordt soms nog gebruikt, wanneer een erfheks een ernstige overtreding begaan heeft.

Moet een heks voor het tribunaal verschijnen, dan zal zij in veel gevallen voorafgaand aan de zitting in de Tombe worden opgesloten.


 

 

Bewaren

Bewaren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.