Roemenië

Roemenië is een land in Zuidoost-Europa, dat grenst aan de Zwarte Zee. Hoofdstad is Boekarest. Dwars door het land loopt een bergketen: de Karpaten. Daarnaast vind je in Transsylvanië het Apusenigebergte. Roemenië bezit veel ongerepte natuur en een gevarieerd landschap. Je vindt er onder andere uitgestrekte oerbossen, brede stranden en rivierdelta’s. Tot 1989 was Roemenië een communistische staat. Na de revolutie in 1989, waarbij de toenmalige leider Nicolae Ceaușescu werd afgezet en gedood, veranderde de bestuursvorm.

In de Roemeense keuken vind je Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische en Turkse invloeden terug. Het hoofdbestanddeel van maaltijden is vaak schapenvlees of varkensvlees. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. De nationale drank țuică, een thuisgestookte pruimenjenever met een hoog alcoholpercentage. De meeste wijn in  Roemenië wordt gemaakt in Moldavië.

Inhoud

  1. Algemeen
  2. Klimaat
  3. Inwoners
  4. Taal

Algemeen

  • Hoofdstad: Boekarest (Bucuresti)
  • Regeringsvorm: republiek
  • Oppervlakte: 238.391 km²

Klimaat

Roemenië kent een klimaatzone: het landklimaat, met strenge winters en warme zomers


Inwoners

Roemenië heeft ca 22.000.000 inwoners. Behalve de inwoners van het land zelf trekt het land jaarlijks vele toeristen. Een belangrijke toeristenattractie is de hoofdstad Boekarest, ook wel Klein Parijs genaamd. Naast Roemenen wonen er veel Hongaren en ook wel Duitsers (Saksen) in Roemenië. Ook wonen er veel Roma zigeuners, die een minderheid vormen en die op sociaal-economisch gebied een lastige positie hebben; ze worden veelvuldig gediscrimineerd.


Taal

De belangrijkste spreektalen van Roemenie zijn Roemeens en Hongaars. De taal van de Roma is het Romani, maar eigenlijk is dit een verzamelnaam voor meerdere talen.


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.