Teleki Bolyai Bibliotheek

De Teleki Bolyai bibliotheek (Bibliotheca Telekiana), is een historische bibliotheek en museum in Targu Mures, Roemenië. De bibliotheek bezit een van de rijkste collecties van Transsylvaanse culturele objecten, waaronder tal van oude geschriften.

Inhoud

  1. Oprichting
  2. Samuel Teleki
  3. Collectie
  4. Externe links

Oprichting

De bibliotheek werd in 1802 opgericht door de Hongaarse graaf Samuel Teleki. Op dat moment maakte Transsylvanië nog deel uit van de Habsburgse monarchie. De bibliotheek was een van de eerste instituten in zijn soort in Habsburg. Sinds de opening in 1802 is  is de bibliotheek toegankelijk voor het publiek.

Samuel Teleki

Graaf Sámuel Teleki de Szék (1739–1822) was een van de meest geleerde boekverzamelaars van zijn tijd. Vanaf het begin had hij de intentie de bibliotheek voor het publiek toegankelijk te maken. gedurende zijn hele leven heeft hij boeken toegevoegd aan zijn collectie en stak hij daar veel tijd in, ondanks zijn drukke werk als kanselier van Transsylvanië. Voordeel van die functie was dat hij een netwerk kon opbouwen van alle belangrijke Europese drukkerijen en uitgevers. Daardoor zak hij kans belangrijke boeken aan te schaffen zodra ze gepubliceerd werden.

Collectie

De Teleki Bolyai bibliotheek heeft meer dan 200.000 objecten in bezit, waarvan een groot deel zeldzaam is. Samen vormen zij een uitgebreide wetenschappelijke database.

De boekcollectie is verdeeld over een aantal bibliotheeksecties, waarvan de twee hoofdsecties bestaan uit de 40.000  boeken uit de originele Teleki bibliotheek en 80.000 boeken uit de Bolyai bibliotheek. De rest is afkomstig uit enkele privébibliotheken van religieuze scholen en Franciscaanse kloosters. Deze boeken zijn verdeeld over enkele kleinere secties.


Externe links

Teleki Bolyai bibliotheek


 

Bewaren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.